Chenopodium quinoa (киноа) или златото на инките, както я наричат, е страхотна супер храна, за която няма да разказвам колко е полезна и вкусна. Интернет пространството е препълнено с информация относно хранителните ѝ качества и колко благоприятна е тя за здравето. По-интересно е как може да се възползваме от киноата и как да приготвим вкусотии с нея.
Ето как аз приготвих тази ценна зърнена култура.
Тиквички с киноа и пилешко месо
5 средно големи тиквички
150гр бяла киноа
100 гр пилешко месо
1 домат
магданоз
захтин
сол
Тиквичките се разрязват на две половинки по дължина, издълбават се и се посоляват. Заливат се със зехтих и се оставят във фурната за 15 минути да поомекнат. През това време пилешкото месо се нарязва на дреби хапки и се запържва заедно с останалата част, останала при издълбаването на тиквичките (аз използвах 1/4 от тях). Отделно киноата се измива и посолява, залива се с вода в съотношение 1:2 и се вари на умерен огън за 10-15 минути. След като е готова се добавя към запърженото пилешко месо.
Тиквичките се пълнят с готовата плънка и върху тях се поставя резенче домат. Пекат се на 200 градуса за около 45-50 минути. За да не изсъхне плънката, може да покриете тавата с готварско фолио и чак в края на печенето да го махнете. И за разкош може да декорирате със свеж магданоз.
Тиквичките отбелязаха голям фурор и свършиха за нула време 😉
Супер! 🙂
Само не съм сигурна за пилешкото месо, не съм му фен… чудя се дали не може да се замени с нещо veggie? Или може би с гъбки?
Мммм…да, гъбки биха отивали определено 🙂 Благодаря!
Много вкусно!