Златото на инките!

Chenopodium quinoa (киноа) или златото на инките, както я наричат, е страхотна супер храна, за която няма да разказвам колко е полезна и вкусна. Интернет пространството е препълнено с информация относно хранителните ѝ качества и колко благоприятна е тя за здравето. По-интересно е как може да се възползваме от киноата и как да приготвим вкусотии с нея.

Ето как аз приготвих тази ценна зърнена култура.

 

Тиквички с киноа и пилешко месо

Продукти

5 средно големи тиквички

150гр бяла киноа

100 гр пилешко месо

1 домат

магданоз

захтин

сол

Тиквичките се разрязват на две половинки по дължина, издълбават се и се посоляват. Заливат се със зехтих и се оставят във фурната за 15 минути да поомекнат. През това време пилешкото месо се нарязва на дреби хапки и се запържва заедно с останалата част, останала при издълбаването на тиквичките (аз използвах 1/4 от тях). Отделно киноата се измива и посолява, залива се с вода в съотношение 1:2 и се вари на умерен огън за 10-15 минути. След като е готова се добавя към запърженото пилешко месо.

Тиквичките се пълнят с готовата плънка и върху тях се поставя резенче домат. Пекат се на 200 градуса за около 45-50 минути. За да не изсъхне плънката, може да покриете тавата с готварско фолио и чак в края на печенето да го махнете. И за разкош може да декорирате със свеж магданоз.

Тиквичките отбелязаха голям фурор и свършиха за нула време 😉

Bon Appétit!

3 thoughts on “Златото на инките!

  1. Супер! 🙂
    Само не съм сигурна за пилешкото месо, не съм му фен… чудя се дали не може да се замени с нещо veggie? Или може би с гъбки?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *